Kompetenspositioneringstankar

Att skotta mängder med snö är inte enbart en bra träning. Syresättningen under aktiviteten stimulerar även huvudet att sätta igång och tänka. Under kvällsskottningen igår (massor med härlig snö) gled jag in på tankar avseende positionering kompetensmässigt i egenskap av it-strateg. Jag började bolla med två enkla dimensioner: ”Ämneskompetens” och ”Kompetensdjup”. Utifrån det började jag mappa upp fyra epitet, baserat på dimensionerna, och en kortfattad beskrivning vad som menas per epitet (så som bild 1 visar). Slutligen gjorde jag ett hastigt ställningstagande kring var min roll bör finnas rent topografiskt (så som bild 2 visar). Nästa steg är att söka efter kompetensbeskrivningar för varje kvartil i bilden. Någon måste säkerligen ha gjort den mappningen tidigare. Genom att slå ihop beskrivningarna med bilderna finns ett första embryo för önskeläge för it-strateger. Därefter är det lätt att skapa en utvecklingslinje för att bibehålla/utveckla kompetensen.

Annonser

2 kommentarer

 1. Jag följer med intresse det du skriver och hälsar med glädje ditt initiativ till en blogg om it-strategens tankar.

  Din slutsats att strategens position hamnar i kvadranten för ”perfektionist” är bra definierad. Samtidigt är den positionen ambitiös och kan lätt bli krävande. Det skulle också kunna uttryckas som att it-strategen ska kunna ”mycket om mycket”. Dessutom ska också flyghöjden kunna hållas med en förmåga att se helheten, som möjligen blir en tredje dimension i din figur.

  Genom att tänka på it i industriella termer, kan man säga att det gäller att kunna sin materiallära (kompetensdjupet) om alla material (ämneskompetens).

  Frågan uppstår raskt hur man då tar sig till detta önskade läge. Personligen menar jag att det handlar om att ständigt förnya sin kunskap och att finna tankemodeller som hjälper mig att tänka strategiskt. Nätet förenklar denna strävan genom att kunskap lätt kan inhämtas, då vi alla kan dela med oss av det var och en kan – ”sharing is caring” !

  Fortsättnng följer, alltid.

  Svara

  1. Hej Jerker.

   Ett stort tack för din glädjefulla hälsning och för ytterligare en dimension att tänka kring. Du har så rätt när det gäller hur krävande det kan bli att sträva efter perfektionstkvartilen och det är också anledningen till att jag positionerar in min ”prick” en bit upp, för att inte skapa för tidiga magsår. Det handlar om att inte gräva ner sig för djupt i ett område och på det viset riskera att tappa kontakten med verksamhetsanvändarna.

   Gillar idén att tänka i industriella termer och specifikt om materiallära. Kunskapsförnyelse kopplad till modeller är ett bra angreppssätt. Jag är även en varm förespråkare av ”sharing” och har under många år använt mig av Creative Commons modeller för just det ändamålet.

   Den återstående dimensionen är att kunna föra resonemang mellan flera personer om ämnen stora som små.

   Fortsättningen hägrar.

   Svara

Lämna gärna din synpunkt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s