Gartner MDM Summit 2012, seven building blocks for MDM

Gartner är en organisation som jag uppskattar och som ger mig en hel del verktyg och insikter för att lyckas i mitt arbete. Är en av 420 deltagare, från 23 länder, som deltar på Gartner MDM Summit 2012 i London. Jag anser att informationen är en nyckeltillgång för dagens organisationer och att god information inte kan tas för given. Dålig datakvalitet är för många en förbannelse och ett hinder för effektivare nyttjande av it-stöd för organisationens framgångar. Master Data Management, MDM, är ett samlingsnamn på ett antal processer och teknikområden för att på ett sammanhållet sätt samla rätt information inom ett funktionellt område i en organisation. Här följer en kort summering av den första konferensdagens första pass och egna tankar/insikter.

Jag börjar morgonen med att delta på passet ”Tutorial: Gartner´s Seven Building Blocks for MDM – Start Your Journey Here” med John Radcliffe. John öppnar passet med att visa ett antal frågor som behöver besvaras för att lyckas med ett MDM-program:

 • Finns en tydlig vision?
 • Hur kommer resan att se ut?
 • Ser verksamheten värdet med resan?
 • Kan du mäta framgångar?
 • Finns en tydlig ledning och styrning?
 • Vilka roller och ansvarsfördelningar finns?
 • Är det ett teknikprojekt, egentligen?
 • Vill vi verkligen skapa ännu en silo?

Genom medvetna svar på frågorna ovan (minsta uppsättning) finns grunden för att gå vidare med MDM-programmet. Nästa steg är att gå igenom sju ”byggnadsblock” som ett ramverk för framgång:

 1. Vision: Vad är det för förmågor och nytta som verksamheten uppnår med MDM?
 2. Strategi: Hur uppnår vi förmågorna och realiserar nyttan?
 3. Nyckeltal: Hur vet vi att vi är på väg att uppnå nyttan?
 4. Informationsägande och styrning: Undvik politik om ägandet av data.
 5. Organisation och roller: Förändringshanteringen kräver vissa tuffa beslut för att riva silos.
 6. Informationens livscykel: Förädling, optimering och fortsatt förvaltning efter programmet skapas här.
 7. Möjliggörande infrastruktur: Teknikval och strategier tas här.

Efter att grunderna är etablerade är det dags att se var vi befinner oss som organisation. Gartner har utarbetat en modell, ”MDM maturity model”, som en hjälp för att ta reda på var vi står. Därefter går det att påbörja resan från ett nuläge mot ett önskat målläge. Några nyckelbegrepp serveras: Ingen äger organisationens data (det är organisationens tillgång). Rollen ”Data Stewards” tar hand om data  och säkerställer kvalitet för organisationens räkning.

En mycket bra genomgång av slutas med några exempel på organisationer som har tillämpat ovanstående steg och lyckats i sin satsning: Kraft Foods och Lexmark.

Min egen insikt är att MDM är ett delområde i ett mycket större sammanhang och att den rörelse som sker kring MDM kan bidra till att hantera hela transformationsresan avseende it. Sällan har jag deltagit på sessioner där jag har fått en välgrundad verktygslåda att ta mig vidare med och under resan komplettera själv.

 

Annonser

Lämna gärna din synpunkt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s