Engagemangsbygge för resultat

Tidigare i veckan fick jag tillfälle att på djupet fundera över frågor som rör vilja, engagemang och prestation som individ och i team. En stark vilja med tillhörande engagemang kan försätta berg. Vilja i sig är ett abstrakt och centralt begrepp. Jag ser viljan som en manifestation av den värdegrund vi står på. Från den positionen hämtar vi in signaler från omgivningen, resonerar och skapar en personlig förståelse i medvetandet. Härifrån tar jag utgångspunkten för diskussion om engagemang. Utifrån de diskussionerna som jag hade tidigare i veckan har jag funderat vidare kring engagemang och ser att en organisation (team) behöver tre pelare:

  • Rationell – Alla förstår sina roller och ansvar
  • Emotionell – Passionen och glöden som varje individ tar med sig in i organisationen (teamet)
  • Motivation – Viljan att investera stort mått av energi på att prestera väl i rollen
Utifrån ett ledarskapsperspektiv behövs ärlig uppmuntran och signalering att inte ens himlen är en begränsning när det gäller för varje individ att utveckla sin förmåga och kompetens. Här behövs ett osvenskt tänkande för att sätta de grundläggande mekanismerna på plats: Belöna framgång och låt strålkastaren lysa starkt på framgångsrika individers prestationer. Genom att kommunicera och dela framgång, skapa en inkluderande kultur och belöna kunskapstörst skapas en tillit i alla led.
Nu vill jag försöka paketera insikterna med det strategiska arbetet.

Avslutar med en egen liten livsbetraktelse: ”Viljan att vilja väl saknar ofta logiska skäl”

 

Annonser

Lämna gärna din synpunkt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s