Kort tanke om licensmodeller

Business Insider la för en dryg månad sen upp en artikel om en ”gammal” Oraclekund som kände sig utpressad och utsatt för andra oschysstheter av företaget i fråga. Computer Sweden rapporterar vidare i frågan om Oracle och företagets licensmetoder i ett inlägg från gårdagens digitala tidning. Till saken hör att de flesta större mjukvaruföretagen på marknaden gör mjukvarurevisioner inför slutet av en licensperiod eller inför slutet av ett räkenskapsår. Den formen av revisioner är ett effektivt sätt att få in mera pengar och är ingen ny företeelse.

Virtualisering, molnet och Internet of Things är transformativa områden som får en stor påverkan på mjukvaruföretagens affärer. Om det finns någon som tror att företagens licens-spindoktorer inte jobbar på för högtryck och producerar framtida villkor som kommer ha står påverkan på oss är det bara att tänka om. Jag är personligen av åsikten att licensstrategier är en integrerad del med livscykelstrategier inom varje organisation. En teknikstrategisk framåtblick täcker bland annat (och ytterst förenklat) in:

  • Teknik och standarder under framväxt och som kommer hitta tillämpningar inom organisationen på 1 – 3 års sikt
  • Teknik och standarder som är under slutfasen i sin livscykel och som behöver fasas ut inom 3 – 5 år
  • Sourcingtrender (inklusive cloudsourcing) som får påverkan på it-drift, affärsområde och/eller region inom 2 – 4 år
  • Automatiseringsgrad för kontinuerliga, snabba, leveranser till verksamheten
  • Strategi för hantering av it-förmågor som växer utifrån och in (kallat för ”skugg-IT”)
  • Strategi för avtalsmodeller som följer organisationens livscykelperspektiv där någon(ra) form(er) av Software Asset Management ingår (kanske som en tjänst).

I den totala livscykelstrategin utgå ifrån att de leverantörer du har för tillfället kommer att vilja krama ur dig maximalt med pengar. Du är då förberedd att enbart betala för det som din organisation faktiskt använder. Ingen överraskning i något led, utan en del av spelet. Det här är inget nytt under vår sol!

Annonser

Lämna gärna din synpunkt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s