Modell att garantera EU-data i Azure

Molnet och tjänster i molnet är vardagsmat för de flesta vid det här laget. Knäckfrågan i fråga om att ta steget upp i fluffet har handlat om hanteringen av data (information). Utöver de rent juridiska och säkerhetsmässiga frågeställningarna/värderingarna har det i lika hög grad handlat om psykologi/förtroende. Därför är det glädjande att Microsoft precis har lanserat en EU-/EFTA-specifik deklaration om ägarskap av data genom sin tyska satsning.

Ett bra initiativ och steg på vägen för att skapa tydlighet kring informationshantering (vem, när, hur och var).

Annonser

3 kommentarer

 1. Anser du att detta garanterar att amerikanska staten inte har möjlighet att lyfta data – lagligt dvs enligt amerikansk lag?

  Svara

  1. Tjena Johan.

   Enligt det aktuella Trustee-avtalet ska allt som härleds till lagstiftning avgöras i Tysk domstol. Det är tydligt i skrivelsen och jag har mycket svårt att se att ett sådant avtal inte skulle respekteras under fredstid. Men, stater (oavsett geografi) kan stifta lagar som ger utökad rätt till informationsinhämtning.

   Som köpare av molntjänster behöver jag vara medveten om skyddsvärdet på min information och säkerställa mekanismer för att skydda känsligt data, oavsett vem som sköter systemen där det behandlas/lagras. Inga lätta svar eller genvägar således.

   Svara

   1. Tricket är att det tyska Azure molnet driftas av Deutsche Telecom (trustee). Det borde vara svårt rent praktiskt för den amerikanska staten att kräva något från ett bolag som har sitt säte i Tyskland. Så jag håller med Predrag att det är det bästa vi kan hitta för stunden.

Lämna gärna din synpunkt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s